Bankeryd Second Hand

Vi hämtar - vi säljer - vi hjälper!

I en tid av slit och släng har det växt fram ett behov av att kunna återanvända saker som funkar istället för att de hamnar på sopberget. När du köper något i vår butik eller lämnar något till oss bidrar du till att hjälpa människor och dessutom gör du en riktigt bra miljöinsats. Vår butik är en miljönärvänlig butik.

Vi i Pingst Bankeryd har bedrivit ideell Second Hand sedan 1997. Under 2019 förmedlade vi ca 1 500 000 SEK till utvecklingsprojekt och katastrofhjälp, ofta med inriktning mot barn. Under pandemin har det varit svårare eftersom butiken varit stängd stor del av denna tid men vi har ändå förmedlat ca 730 000 SEK under 2020 och ca 850 000 SEK under 2021. 

Genom att också bedriva ett enkelt fik i våra lokaler har Bankeryd Second Hand blivit något av en samlingspunkt för många Bankerydsbor.   

Här finns mer information om Second Hand Bankeryd.

Syftet med verksamheten

Vårt syfte med butiken är att ge hjälp till människor som behöver vårt stöd, återbruk i stället för slit och släng samt gemenskap i butiken med bland annat fika.

Alla varor är skänkta

I butiken säljs möbler, lampor, kläder, husgeråd, porslin, glas, tavlor, prydnadssaker, textilier med flera varor - allt är skänkta gåvor. 
Hos oss kan du göra riktigt fina fynd och samtidigt hjälpa dina medmänniskor. 

Helt och rent

Tänk på att de kläder och skor du skänker måste vara hela och rena. Av alla de kläder vi får in skickas en del till Caminul Felix familjebyar i Rumänien samt till PMUs depå i Vårgårda. Du som vill skänka något, ta kontakt med oss. Vi tar emot varor på våra ordinarie öppettider.

Pengarna hjälper

Den absoluta merparten av överskottet från vår butik går till projekt i länder med utbredd fattigdom. Genom PMU stödjer vi svältkatastrofen i Sydsudan samt barn- och mödrahälsovård i Tanzania. De senaste åren har mycket pengar skickats till Etiopien, Kongo, Nepal, Ukraina och Rumänien.

Finfint fika och skön gemenskap

Att sitta ner och prata med vänner eller okända människor är ofta balsam för själen. Ta en fika och dela med dig av glädje och bekymmer.

På lördagar hittar du hembakat fikabröd av många olika sorter i vårt café. På tisdagar serveras våfflor med sylt och grädde. Vi serverar nybryggt fairtrade-kaffe, självklart också te och saft. Överskottet från caféet går till samma projekt som övrig försäljning av varor.